Satsningsområde
KlinObs kommune og simulering
Bruk av simulering i opplæring og videreutdanning av helsepersonell er en veldokumentert og utstrakt metode. Simulering gir mulighet til å visualisere komplekse situasjoner hvor man får praktisk anvendt kunnskap og gjøre seg erfaringer på egenhånd og i samarbeid. Simulering åpner også for god trening på situasjoner hvor det er behov for tverrfaglig kompetanse.
Simulering benyttes både under utdanning og ved opplæring og videreutdanning, og krever gode fasiliteter som kan reflektere realistiske situasjoner. Det er løftet fra HelseHubs partnere, et ønske om samarbeid om gode fasiliteter for simulering og opplæring, for studenter fra universitetet, helsepersonell i kommunene og i faglig opplæring hos fagskole og videregående skoler i regionen.
Gjennom satsningsområdet for simulering og test, vil vi utforske hva som skal til for å lykkes med å samles om felles fasiliteter for simulering og test, samt utforske muliggjørende teknologier som kan være med på å skape et moderne tilbud for opplæring i tråd med de utfordringene vi møter i morgendagens helsetjenester.
Simulering og opplæring vil være gruppens hovedprioritering, men det er også aktuelt å utforske hvordan slike fasiliteter kan være nyttig for næringslivet, som en arena for test og demonstrasjon av ny helseteknologi i praksis. Nærhet til helsepersonell og helsetjenestene er av stor verdi for næringen, og vil kunne legge til rette for et innovativt økosystem i forbindelse med utbygging av nytt sykehus på Brakerøya med tilhørende helsebydel og Drammen Helsepark.
Mål, ambisjon og tiltak
Satsning 1 om etablering av et felles simuleringssenter for alle partnere i Helsehub i Helseparken ble diskutert og anbefalt i 2023.
Satsning 2 fokuserer på deling av erfaringer med ulike former for opplæring og kompetansehevende tiltak. Arbeidsgruppen har i 2024 – med fokus på kommunene og i samarbeid med USN jobbet med å lage en skisse til samarbeidsmodell. Modellen tar utgangspunkt i arbeidet alle kommuner står i for innføring og drift av KlinObs programmet. Skissen er basert på et tilsvarende regionalt samarbeid i Ringerike.
Prosjektgruppe
- Katrine Bruun Lyngås – Lier kommune
- Svetlana Ssanova, Asker kommune
- Nine Helen Skjerpan Storm-Hansen – Asker kommune
- Ann Kristin Moe Reitan – Drammen kommune
- Abiel Øvrebø – Drammen kommune
- Kirsten Røland Byermoen – USN
-
Elisabeth Solheim – USN
- Nadine Mielke – USHT Buskerud
- Patrick Bode Sjøgren-Schultz – USHT Akershus
- Bent-Håkon Lauritzen – Helsehub