Satsningsområde
Digital helsekompetanse
Digital Helsekompetanse er et aktuelt tema for HelseHub som partnerskap. Med et etter hvert mer digitalisert helsevesen er det viktig at både innbyggere og helsepersonell besitter digital kompetanse og god helsekompetanse. I en kartlegging av Norges Helsekompetanse[1] påpekes det på at personer som hyppigere bruker helsetjenestene er dårligere rustet til å ta i bruk digitale helsetjenester, og at mange opplever utfordringer med å finne rett helsetjeneste, til rett tid.
For å støtte opp om befolkningens digitale helsekompetanse, er det sentralt at personellet som jobber i helsetjenestene også besitter rett kompetanse for å støtte pasienter og sikre effektivitet i et helsevesen i stadig endring.
Med denne bakgrunnen har arbeidsgruppen besluttet å jobbe med digital helsekompetanse hos ansatte i helsevesenet – med fokus på å ledere i første omgang. Gruppen anser det som en forutsetning å forankre god kompetanse om bruk og potensialet i de digitale løsningene hos ledere, for å lykkes lenger ned i organisasjonene
[1] Le et al 2021, basert på the International Health Literacy Population Survey Questionnaire
Mål, ambisjon og tiltak
Arbeidsgruppen gjennomfører i 2024/2025 en kvalitativ studie i regi av Helsehub – «Digital Helsekompetanse som fremtidens gull i helse- og omsorgstjenesten».
Vi vil kartlegge hva helse- og omsorgstjenesten legger i begrepet digital helsekompetanse, hvor god den er i dag, og hvordan man kan jobbe for å bygge enda bedre digital helsekompetanse i tjenestene.
Arbeidet med digital helsekompetanse utføres i tett samarbeid med forskningsprosjektet CoTech hos USN
Arbeidsgruppe
-
Håkon Langeland – Asker kommune
-
Ronny Wettre – Lier kommune
-
Guro Elbert – Responssenteret Kongsbergregionen
-
Ane Maja Bakken – Drammen kommune
-
Heidi Kapstad – Universitetet i Sørøst-Norge
-
Espen Brembo – Universitetet i Sørøst-Norge
-
Hilde Eide – Universitetet i Sørøst-Norge
-
Kari Anne Dehli – HelseHub / Norway Health Tech