Satsningsområde

Digital hjemmeoppfølging

Asker, Lier og Drammen kommune har sammen testet og utviklet en ny helsetjeneste – kalt digital hjemmeoppfølging. Brukere får måleutstyr og en app på deres mobiltelefon der de løpende måler og legger inn sine helseopplysninger. Målingene blir fulgt opp hos kommunen som tar kontakt når det er behov. Resultatet er brukere som opplever økt trygghet og innsikt i egen helse.

Det er laget tre ulike filmer som beskriver tjenesten – den første er rettet til brukere, den andre til fastleger og den tredje er for helsearbeidere. Nederst ligger det også en film for brukere med engelsk tekst. Ta en titt!

I 2022 etablere Vestre Viken sitt virtuelle sykehus og har siden oppstart lansert flere ulike digitale forløp. Gjennom sin kampanje #digitaltførst har Vestre Viken arbeidet målrettet med å tilby flere pasienter mer behandling og digital oppfølging i hjemmet. Nå har også Asker, Drammen og Lier kommune etablert digital hjemmeoppfølging til sine innbyggere, og det arbeides også med å utvikle et tilsvarende tilbud i Bærum kommune. Digital hjemmeoppfølging (DHO) muliggjør digital overføring av helseinformasjon fra innbyggeren til fastlegen, kommunen og sykehuset. Den kommunale tjenesten er særlig rettet mot personer med kronisk sykdom som er motiverte for å mestre egen helseutfordring. Hensikten er å gi bedre oversikt og raskere fange opp forverring, og samtidig styrke den enkeltes kunnskap om egen sykdom.

Bernt (80) følges opp med DHO på grunn av sin hjertesykdom og opplever at DHO gir han økt trygghet i hverdagen. Han mottar faglige råd som hjelper ham å vurdere når han bør kontakte fastlegen.

Ved oppstart utarbeider DHO-ansvarlig i kommunen en egenbehandlingsplan i samråd med fastlegen. Denne omfatter tiltak som gjør det mulig for innbyggeren å mestre egen sykdom og vurdere når det er nødvendig å kontakte fastlegen. Brukeren rapporterer målinger som kategoriseres i grønn, gul eller rød sone, med tilhørende tiltak.

Responssenteret i Asker kommune, bestående av sykepleiere og fysioterapeuter, angir positive erfaringer med DHO siden tjenesten ble lansert våren 2023. Tjenesten fremmer tverrfaglig samarbeid, styrker beslutningsgrunnlaget, og forbedrer oppfølgingen brukeren.

Elizabeth Gano Sørensen (82) (se bilde neste side) registrerer blodtrykk- og oksygenmetning i blodet i appen og verdsetter oppfølgingen fra responssenteret. Hun tar målingene med til sin fastlege, som har bidratt til å justere hennes medisinering. Selv om hun har god teknisk kompetanse, understreker hun at tjenesten er brukervennlig og ikke krever avanserte tekniske ferdigheter.

Marit Hamkoll (77) flyttet til Drammen i mars i år og følges opp av oppfølgingstjenesten i byen. Hun måler blodtrykk, puls og oksygenmetning daglig. Hennes fastlege er ifølge henne interessert i dette og han har valgt å kunne følge med på målingene fordi det gir ham et bedre grunnlag for å justere behandlingen. Marit er godt fornøyd med å følges opp digitalt, det har gjort henne tryggere og mer selvstendig. Hun slipper å vente på at hjemmesykepleien skal komme til henne for å gjøre målinger og hun kan ta med seg utstyret og gjøre målingene der hun er.

Ønsker du digital hjemmeoppfølging, så ta kontakt med din kommune:

 

Drammen kommune:
Nettside: Helse og omsorg | Drammen kommune

E-post: tjeneste@drammen.kommune.no

telefon: 32 04 55 70

Asker kommune:
Nettside: https://www.asker.kommune.no/helse-og-omsorg/

E- post: digital.hjemmeoppfølging@asker.kommune.no
Telefon: 47 48 18 80

Lier kommune:
E- post: helseteknologi@lier.kommune.no

Telefon: 32 22 55 70

Tidligere aktiviteter:

Kommende aktiviteter

Vi har for øyeblikket ingen kommende arrangementer. Vennligst sjekk igjen senere.