Forebyggende helsearbeid
Arbeidsgruppen har hatt fysiske og digitale arbeidsmøter der det har vært diskutert hvilke satsningsområder arbeidsgruppen skal fokusere på, basert på analysearbeid og behov i tjenesten. Arbeidsgruppen bidro til gjennomføring av konferansen #HelseViken, den 13 desember, 2023, med tema: Forebyggende arbeid for barn og unge- muligheter i teknologien. Etter diskusjon i arbeidsgruppen har vi valgt å spisse gruppens mandat mot aldergruppen 15-25 år.
Utenforskap og manglende mestringsevne blant unge i alderen 15-25 år utgjør betydelige samfunnsutfordringer med vidtrekkende konsekvenser. Dette inkluderer redusert livskvalitet, økt risiko for psykiske helseproblemer, og begrenset deltakelse i utdanning og arbeidsliv.
For å adressere disse utfordringene kreves en helhetlig tilnærming som setter søkelys på både forebygging og mestring. Å utvikle en tiltaksplan som fremmer inkludering og styrker mestringsevnen blant unge innebærer å identifisere og adressere barrierer knyttet til utdanning, arbeidsplasser, og sosialt samspill.
Dette mandatet har som mål å mobilisere ressurser og ekspertise fra ulike sektorer for å utforme målrettede tiltak som støtter unge i å overvinne utfordringer knyttet til utenforskap og styrke deres mestringsevne for en tryggere og mer inkluderende fremtid.
HelseHub løfter forebyggende helsearbeid som et eget satsningsområde for å utforske hvordan vi kan samarbeide og samhandle på tvers av partnerskapet for å bidra til bedre helse i befolkning og hos pasientgrupper.
Mål, ambisjon og tiltak
Satsning 1: Prosjektgruppen skal å se på innovative tiltak og bruk av ny teknologi for livsmestring for å å styrke mental helse, hindre utenforskap og øke innsikt i effekt av ulike tiltak i målgruppen 15-25 år.
Flere av regionens kommuner har en forhøyet andel av unge som står utenfor – ref folkehelseprofilen for 2024
- 9,5 % Norge
- 10,4 % Buskerud
- 10,0 % Akershus
- 9,9 % Lier kommune FHP 2024 (gult nivå, ikke signifikant forskjellig fra landet)
- 10,3 % Drammen FHP 2024 (rødt nivå signifikant dårligere enn landet)
- 11,8 % Kongsberg FHP 2024 (rødt nivå signifikant dårligere enn landet)
- 10,2 % Asker FHP 2024 (rødt nivå signifikant dårligere enn landet)
Arbeidsgruppen arrangerer åpne møter med tema Livsmestring Ung for partnerne der forskningsresultater og løsninger blir presentert – se opptak fra møtene nederst på siden
Satsning 2: Bidra i utvikling av Drammen Helseparks satsning Helselyst- med viten og vilje. Drammen Helsepark jobber med utvikling av et kunnskaps- og opplevelsessenter om kropp og helse. Målet er å fremme helsekompetanse i befolkningen, i tillegg til at det blir en læringsarena for skoleelever og studenter. Definerte kunnskapspilarer er:
- Livsglede og livsmestring
- Fysisk aktivitet
- Helsekompetanse
- Mathelse og ernæringsvitenskap
Arbeidsgruppe
- Liv Torild Mytting – Drammen kommune
- Vibeke Aspevoll – Drammen kommune
- Ingrid Bjerring – Lier kommune
- Live Brekke – Lier kommune
- Ingrid Blichfeldt – Asker kommune
- Gøril Bergh – Drammen Helsepark
- Hege Helset Berge – Vestre Viken HF
- Susanne Hagen – Universitetet i Sørøst-Norge
- Giovanna Calogiuri – Universitetet i Sørøst-Norge
- Mona Sommer- Universitetet i Sørøst-Norge
- Hanne-Mari Schiotz Thorud – Universitetet i Sørøst-Norge
- Kari Anne Dehli – Norway Health Tech
- Bent-Håkon Lauritzen – Norway Health Tech
Se opptak fra møter i arbeidsgruppen for Livsmestring Ung